NæringsEiendom 2023…

Etter den søte kløe kommer den ……

Hvilke muligheter dukker nå opp i eiendomsmarkedet?

Her ble det fart gitt!

Det har vært heftige økonomiske svingninger fra pandemien «overtok landet» i mars 2020. Det rammet også børsnoterte eiendomsselskaper. Først et kraftig fall, en usikker periode og deretter en fantastisk opptur ettersom renten ble satt ned til historisk lave nivåer og vi så enden på pandemiens lammelser.

Graf: Eksempel Entra OSLO BØRS NO0010716418 - STOCK

 

Etter den søte kløe kommer den sure svie.

Gisle V. Høyrem
Njord Kapitalforvaltning Oslo

 

I løpet av 2022 fikk vi konsekvensene av rekordlave renter over lang tid, økonomiske stimulipakker, krig i Ukraina, gjenåpning av samfunn etter pandemien osv.

Inflasjonen steg til nivåer vi ikke har sett på over ti år, sentralbankene hugg i bremsen i form av kraftige og gjentatte økninger av styringsrenten.

De lange rentene steg kraftig og børsnoterte vekst- og eiendomsaksjer fikk en brutal nedtur. Dette er spesielt tydelig når man ser på nordiske eiendomsfond, der store deler av porteføljen er svenske børsnoterte eiendommer.

Den årvåkne leser ser også at det de siste månedene igjen har vendt oppover. Både nordiske eiendomsfond og børsnoterte Entra er opp rundt 30% de siste 3 måneder.

Det er interessant!

Graf: Eksempel Odin Eiendom B

Graf: Eksempel Odin Eiendom B

Hvordan påvirker lange renter næringseiendom?

Det er mange forhold som påvirker utviklingen i markedet for eiendom. En av de store faktorene, som vi innledet med, er lange renter.

Graf: Eksempel Norway 10 Years Government Bond

Graf: Eksempel Norway 10 Years Government Bond

For å illustrere sammenhengen kan vi legge rentekurven over fond eller aksje kurven. Ved å legge den over Odin Eiendom B eller Entra Eiendom vil en tydeligere se sammenhengen vi beskrev innledningsvis. Renter er som vi ser en av faktorene man bør se på når man vurderer eiendom som aktiva klasse.

Graf: Eksempel Norway 10 Years Government Bond og Odin Eiendom B

Graf: Eksempel Norway 10 Years Government Bond og Odin Eiendom B

Forskjell på eiendom på børs og utenfor børs

Aksjer som er børsnotert svinger i takt med kapitaltilgangen og gjerne hvor investorene tror de skal få beste avkastning fra dag til dag. Også innenfor aktiva klassen eiendom ser man umiddelbare og direkte utslag på etterspørselen etter børsnoterte eiendomsaksjer når de lange rentene endrer seg. Pengene flyttes over til andre aksjer som er vurderte mer spennende eller sikrere i slike perioder. Når de lange rentene peker nedover snur gjerne synet på eiendom og det blir etterspørsel etter eiendomsaksjer og kursoppgang.

 For næringseiendommer utenfor børs vil den daglige likviditeten og børsens «humørsvingninger» ikke ha samme påvirkning. Aksjene omsettes ikke daglig og blir derfor ikke utsatt for en dag til dag pris og dagens stemning på børsen. Det er lengre prosesser. Man forholder seg til eiendommen over mange år, drifter den på beste måte og realiserer den når man ser at det vil være lønnsomt. 

 De 3 siste måneder er interessante.

Etter en kraftig opptur på over 30 % de siste månedene virker det som om sentimentet i eiendomsmarkedet kan ha snudd. Det er fortsatt usikkerhet rundt renter, men det diskuteres også oftere om nivået i høst kan ha vært et bunn nivå for eiendom. 

Det kan vise seg å være et gunstig start tidspunkt for de som har tegnet avtale på kjøp av gode sentrale eiendommer i denne perioden. Selvfølgelig avhengig av alle de andre forutsetningene som Beliggenhet, Leietakere, Leieinntekter osv..

 

Og hva anbefaler jeg?
Er du interessert i eiendom i din portefølje? 

Snakk med en Njord rådgiver, og det snarest!

 
Forrige
Forrige

Emisjon Fulltegnet

Neste
Neste

Webinar om Eiendom